Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Als we het hebben over luchtvochtigheid dan hebben we het over de hoeveelheid vocht (waterdamp) in de lucht in onze werk of woonomgeving. De relatieve luchtvochtighied is niet constant en wordt door verschillende factoren beïnvloed. Hierbij te denken aan temperatuur, buitenklimaat, seizoensinvloeden, bodemgesteldheid en isolatie. 

Wat is de ideale relatieve luchtvochtigheid?

Alles wat ademt en organisch is, reageert op de schommeling of verandering van de relatieve luchtvochtigheid. Maar wat is nou een ideale luchtvochtigheid en hoe zouden we die kunnen bereiken? Dé relatieve luchtvochtigheid bestaat niet maar wel kan worden aangenomen dat alle organische wezens en voorwerpen het meest gebaat zijn bij een waarde die ligt tussen de 55% en 65%. Dit geldt ook voor ons mensen en voor je mooie houten vloer of parketvloer.

Als de luchtvochtigheid te hoog is, zal overmatig vocht in de lucht als drukkend worden ervaren en worden afgegeven aan zaken die relatief droger zijn. Denk aan papier, behang, stucwerk, hout. Deze materialen nemen overigens vocht op omdat ze hygroscopisch zijn. Dit is een eigenschap van het opnemen van vocht in relatief vochtig klimaat. Anderzijds betekent hygroscopisch ook de eigenschap vocht af te staan een een relatief droog klimaat. Denk aan de vorstperiode waarin we droge lippen krijgen en huid krijgen doordat de lucht in het binnen- en buitenklimaat zo droog is dat deze vocht onttrekt aan onze huid.

Samenvattend is zowel een te hoge als een te lage relatieve luchtvochtigheid niet gewenst.

Hoe de relatieve luchtvochtigheid bereiken?

Overal waar een TE voor staat is niet goed. Dus als er TE veel vocht is dan vocht wegnemen door bijvoorbeeld in huis te ventileren. Lucht moet dan het teveel aan vocht afvoeren. Maar wat als de lucht buiten ook te vochtig is? Ja dan is het onvermijdelijk geforceerd vocht weg te nemen. Dit kan dan worden bereikt met een luchtontvochtiger.

Als de gewenste relatieve luchtvochtigheid TE laag is, dan kan dit enkel door het inzetten van apparatuur die daar voor zorgt. We kennen wel de bakjes aan de radiator maar die zijn veel te klein. Het water kan de lucht pas bevochtigen als het verdampt is. Dat zal pas kunnen als de verwarmingsradiator heter wordt dan 100 °C. Dat duurt dus te lang bovendien. De enge toereikende methode is het inzetten van een apparaat dat vocht aanvoert en in bepaalde mate geforceerd vocht toevoegt aan de lucht. Ofwel een luchtbevochtiger. 

Welke luchtbevochtiger moet ik nemen?

Er zijn vele merken en soorten bevochtigers. Het allerbelangrijkste wat te doen is te kijken naar de capaciteit van de luchtbevochtiger. Deze moet in staat zijn om per tijdseenheid zoveel vocht te kunnen toevoegen aan de lucht als dat de lucht dat vraagt. En dat is natuurlijk afhankelijk van hoe droog is de lucht op dat moment (te bepalen met een hygrometer) en daarnaast hoeveel lucht is er in de ruimte die moet worden bevochtigd. 

Wilt u advies over welke bevochtiger te nemen? Neem dan contact met ons op. Wij hebben de keuze uit verschillende bevochtigers die geschikt zijn.